Een huis geërfd – Wat zijn de opties?
Na het overlijden van een huiseigenaar valt het huis in de nalatenschap. Wat kunnen de erfgenamen het beste met het huis doen?
Bij overlijden gaan de bezittingen en de schulden van de overledene over op de erfgenamen. Meestal zijn dat de partner en de kinderen gezamenlijk. In een testament kunnen afwijkende wensen worden vastgelegd. Het erven van vermogen of een huis heeft ook fiscale consequenties. Wat kunnen de nabestaanden met het verkregen huis doen?
De nabestaanden wonen in het huis
Partners zijn meestal gezamenlijk eigenaar van het huis. Bij overlijden van één van beide volgt er vaak een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering. Hiermee kunnen de nabestaanden( een deel van) de hypotheek aflossen. Als de maandlasten vervolgens te dragen zijn, kan de partner met eventueel de kinderen in het huis blijven wonen. Het overlijden heeft wel fiscale gevolgen. Want mogelijk is er door de achterblijvende partner erfbelasting verschuldigd over de waarde van het huis, maar meestal niet. Voor partners geldt namelijk een hoge vrijstelling (671.910 euro in 2021).
Ook wanneer er kinderen achterblijven die erfgenaam zijn kan sprake zijn van erfbelasting over hun erfdeel.
En tot slot kan ook bij samenwoners een probleem ontstaan. Dit omdat de partner niet altijd de erfgenaam hoeft te zijn van de overledene. Een goed testament kan hier veel ellende voorkomen. Win in dat geval advies in bij de notaris.
De nabestaanden wonen niet in het huis van de overledene
In dat geval zal het huis vaak verkocht worden. Voor de erfbelasting wordt de waarde per de overlijdensdatum vastgesteld. Dit zal in de meeste gevallen neerkomen op de WOZ-waarde. Het huis verkopen kan weken of zelfs maanden in beslag nemen. Toch is er wel al erfbelasting verschuldigd over de waarde van het huis. Daar is over nagedacht. Uiterlijk acht maanden na het overlijden moet de aangifte erfbelasting bij de Belastingdienst binnen zijn. De nabestaanden moeten het samen wel eens worden over wat er met het huis gaat gebeuren. Eén van de erfgenamen kan het huis ook overnemen. In dat geval worden de anderen uitgekocht.
De schulden overtreffen de opbrengsten
Bij het erven van een huis denk je aan het erven van vermogen, maar de erfenis kan ook hoofdzakelijk bestaan uit schulden. In dat geval is het niet verstandig om de erfenis te accepteren. Je erft niet alleen de waarde van het huis, maar ook de hypotheek en de overige schulden van de overledene. Als erfgenaam kun je door schuldeisers van de overledene aangesproken worden om de schulden af te lossen. In dat soort gevallen kun je de erfenis beter verwerpen. Een andere optie is het beneficiair aanvaarden van de erfenis. Je erft dan alleen als de waarde van de bezittingen de schulden overtreft.
Conclusie?
Ben je getrouwd of samenwonend, zijn er kinderen, of bestaat de kans op schulden in een nalatenschap? Ga dan echt even langs de notaris. Het kan veel ellende voorkomen. En wil je toch liever eerst even met ons sparren, dan maken wij daar graag tijd voor vrij.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 14-07-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.