Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Hoe kom je als huurder rond als het inkomen van je partner wegvalt?

Delen jij en je partner alle maandelijkse lasten? Dan sta je er niet alleen voor. Maar je financiële keuzes zijn waarschijnlijk op twee salarissen gebaseerd. Wat als een van die salarissen wegvalt? In geval van overlijden, baanverlies of arbeidsongeschiktheid blijkt dat een huishouden al snel de maandlasten zoals de huur niet meer kan opbrengen.

Maar liefst 75.000 huishoudens komen al binnen 3 maanden in betaalproblemen als een inkomen zou wegvallen. Wanneer je als gezin te maken krijgt met een overlijden of met arbeidsongeschiktheid door ziekte is dat al ingrijpend genoeg, de geldzorgen komen daar dan nog bij. Het is op zo’n moment erg prettig om een vangnet te hebben. Daar kun je nu al over nadenken.

Overlijden

Jaarlijks komen 25.000 gezinnen in de financiële problemen door het overlijden van een kostwinner. Tegen het risico van overlijden heeft drie op de tien huurders zich verzekerd met een overlijdensrisicoverzekering. Dat houdt in dat er een bepaald bedrag vrijkomt dat je kunt gebruiken om het maandelijkse inkomen mee aan te vullen. Heb jij nog niet zo’n verzekering en verwacht je die in geval van nood wel nodig te hebben? Verdiep je er eens in. De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn zeker voor jonge gezonde mensen erg laag. Je kunt zelf bepalen welk bedrag je verzekert.

Geen inkomen uit werk

Je baan verliezen door arbeidsongeschiktheid en werkloosheid: wat dan? We kennen in Nederland een sociaal vangnet. Wie in loondienst is, kan rekenen op een uitkering uit de WIA of de WW. Houd er echter rekening mee dat deze uitkeringen vaak niet zo hoog zijn als het salaris dat je gewend was. Het ligt aan je bestaande (vaste) maandlasten of de terugval op die manier op te vangen is. Belangrijk om na te gaan. Misschien kom je er achter dat het aanleggen van een financiële buffer een goed idee is, of kun je in geval van een terugval in inkomen bezuinigen. Kijk ook eens met een brede blik naar je positie op de arbeidsmarkt. Hoe groot is de kans dat je je huidige werk tot je 68e gezond kan blijven doen? Heb je net de zoveelste ontslagronde overleefd? Omscholen naar een kansrijke sector kan ook een sleutel tot meer zekerheid zijn.

Vijfstappenplan

Met dit eenvoudige vijfstappenplan breng je jouw situatie makkelijk in kaart. Je financieel adviseur kan je bij elke stap van dienst zijn. Door mee te kijken met je berekeningen of door verschillende opties voor je op een rij te zetten.

  • Stap 1: Bereken wat je elke maand nodig hebt. Neem je betaalrekening erbij en noteer alle maandelijkse uitgaven. Vergeet ook de eenmalige uitgaven zoals vakanties niet.
  • Stap 2: Bekijk wat de financiële gevolgen zijn als jou iets overkomt. Maak opnieuw een berekening van de uitgaven. Wellicht vallen er posten weg of komen er juist posten bij (denk aan een leaseauto die wegvalt). Zet het resterende inkomen daar tegenover.
  • Stap 3: Bekijk of je de terugval zelf op kunt vangen en voor hoe lang. Is er bijvoorbeeld een buffer in de vorm van spaargeld? Is het mogelijk om te bezuinigen? Kijk ook hoe lang er recht bestaat op een uitkering.
  • Stap 4: Bekijk of je de terugval (gedeeltelijk) kunt verzekeren en wat dat kost.
  • Stap 5: Bepaal wat voor jou de beste keuze is. Dat kan een verzekering betekenen, maar je kunt ook tot de conclusie komen dat dat niet nodig is omdat er bijvoorbeeld genoeg spaargeld is.

Laatst gelezen berichten

Met een naderende storm in zicht is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Invotis staat klaar om jou en je cliënten te ondersteunen. Hier zijn enkele...
Dick Mulder

Adviseur Zakelijk Buitendienst

Gelderse Vallei Verzekeringen - Goed verzekerd onderweg!

Uw verzekeringen zijn in goede handen

Uw gegevens:

Vraag offerte aan

Het aanvragen van offertes is geheel vrijblijvend.

De voordelen:

Je gegevens: