Is de aflossingsvrije hypotheek nog wel een goede keuze?

In de media wordt soms negatief gesproken over de aflossingsvrije hypotheek. Is deze hypotheek nu ineens een valkuil of zit het toch anders?

In de media wordt er regelmatig aandacht aan geschonken om huiseigenaren bewust te maken van de gevaren van de aflossingsvrije hypotheek. Is het versneld aflossen de oplossing? 

Je hebt de term ‘aflossingsblij’ waarschijnlijk al wel eens gehoord. Een paar jaar geleden kwam deze term voorbij in reclamespotjes op de tv en de radio. De gezamenlijke banken wilden hiermee de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek bewegen om in actie te komen. Voor sommige huiseigenaren kan deze hypotheek in de toekomst namelijk een probleem vormen. Na hun pensionering zijn de lasten bijvoorbeeld ondraaglijk geworden of de hypotheek kan na dertig jaren niet verlengd worden. In de commercial riepen de banken huiseigenaren op om contact op te nemen met de bank of met de financieel adviseur.

Jaren geleden werd de aflossingsvrije hypotheek nog aanbevolen 

Huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek krijgen mogelijk geen goed gevoel van al deze negatieve aandacht rondom de aflossingsvrije hypotheek. Tot 2013 was deze hypotheek vaak standaard een onderdeel van een advies, en nu lijkt de aflossingsvrije hypotheek ineens een besmettelijke ziekte. Zo is het gelukkig niet. Veruit de meeste hypotheken zullen ook in de toekomst geen probleem opleveren, maar de probleemloze hypotheken herken je niet eenvoudig. Hypotheken adviseren is maatwerk en dat geldt ook voor het wel of niet omzetten van een bestaande hypotheek. 

Een aflossingsvrije hypotheek vraagt om een advies

Uit voorzorg kun je de hypotheek beter even door laten lichten. Door een combinatie van een groot pensioentekort en een naar verhouding grote aflossingsvrije hypotheek kan het slim zijn om nu al in actie te komen. Mogelijk is aflossen wel slim of is een aanvulling van de pensioeninkomsten de beste oplossing. De banken willen in ieder geval de aandacht vestigen op de aflossingsvrije hypotheek en dat is een goed streven.

Is de aflossingsvrije hypotheek aflossen de beste optie?

Geen schuld is natuurlijk beter dan wel een schuld. Dus het aflossen van de hypotheek is wenselijk, maar je kunt een euro maar één keer uitgeven. Het extra aflossen kan, maar moet bijvoorbeeld niet gebeuren met geld dat je waarschijnlijk ook nog anders moet besteden. De kinderen gaan bijvoorbeeld studeren of er moet in het huis geïnvesteerd worden in verband met een verouderde badkamer of keuken of het dak is niet meer waterdicht. Geld gebruikt voor het aflossen is niet weer zo even terug te halen. Zet de plussen en de minnen tegenover elkaar voordat je extra gaat aflossen. Uiteraard kan jouw hypotheekadviseur hier goed bij helpen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-08-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Iets wijzigen?
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie