Kleine ondernemingen lopen het risico op cybercriminaliteit

Cybercrime bedreigt niet alleen grote bedrijven; veel van de mkb-ondernemers worden ook getroffen.

De kleine ondernemer is interessant voor cybercriminelen

Het gevaar van cybercrime wordt onderschat door veel bedrijven. De helft van de mkb-bedrijven is het afgelopen jaar al een keer getroffen door een aanval.

Niet alleen de banken en de grote multinationals moeten zich druk maken over cybercrime. Wat maakt juist kleine ondernemers interessant voor cybercriminelen?

Inbraak en brand zijn twee risico’s waar jij jouw onderneming tegen verzekert. Cybercrime is ook een gevaar, maar de angst ervoor is nog niet zo groot. Het lijkt vooral een bedreiging voor de ondernemingen die veel vertrouwelijke gegevens beheren van bedrijven en particulieren, maar het risico is echt groter.

De helft van het mkb getroffen door cybercrime

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is de helft van de mkb-ondernemers in het afgelopen jaar een keer getroffen door cybercrime. Het hoeft niet gelijk te gaan om een grote kostenpost, maar de aantallen zeggen wel iets over het gevaar. In de media hoor je vooral over cybercrime als bijvoorbeeld de ING is getroffen door een cyberaanval, maar ook bij kleine ondernemingen gebeurt het. Doordat het probleem wordt onderschat door het mkb, lopen zij vaak achter met de beveiliging. En precies daarom zijn ze een eenvoudiger doelwit.

Phishing is voor bedrijven een gevaar

In de media worden particulieren vaak gewaarschuwd tegen phishingmails. Dat is een goede zaak, maar ook veel bedrijven zijn gewillige slachtoffers van deze vorm van cybercrime. Een particulier die een e-mail krijgt van een bank zal gelijk op zijn of haar hoede zijn. Werknemers zullen hierin vaak minder voorzichtig zijn. Het gevaar voor bedrijven is ook groter, omdat er meerdere werknemers zijn die een e-mail als echt of onecht moeten beoordelen.

Ook spookfacturen vormen een gevaar

Door snelle processen om facturen te verwerken kunnen zelfs spookfacturen eenvoudig door de controle glippen. Spookfacturen worden niet alleen schriftelijk verstuurd. Houd daar rekening mee bij het inrichten van de controles en de processen.

Wat kost cybercrime de bedrijven per jaar?

De meeste ondernemers kunnen schade door cybercrime niet claimen bij een verzekeraar. Simpelweg omdat de verzekering tegen cybercrime naar verhouding nog maar weinig wordt afgesloten. Dit maakt het volgens het CPB lastig om de totale schade aan cybercrime goed in te schatten. Maar dat het soms om duizenden of zelfs tienduizenden euro's zal gaan is inmiddels wel duidelijk. 

Wat maakt Nederlandse bedrijven interessant voor criminelen?

Nederlandse bedrijven zijn innovatief. Ze hebben in vergelijking met bedrijven uit andere landen meer bedrijfsmiddelen verbonden aan het internet. Dat, in combinatie met een achterlopende beveiliging, zorgt voor een groter gevaar voor Nederlandse bedrijven. 

Het cyberrisico is een risico waar serieus naar gekeken moet worden. Laat het risico in ieder geval inzichtelijk maken.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-01-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Iets wijzigen?
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie